PGD Turiška vas - Članice gasile požar v naravi

Članice gasile požar v naravi

Članice PGD Turiška vas na vaji članic GZMD. Ponosni smo na vas NatalijaKatarina, SilvaTamara in Monika.

vaja članic 2018

Dejavnosti članic

Ideja o sestavi tekmovalne enote članic je bila v društvu prisotna že nekaj časa, realizirala pa se je leta 2008. Najprej smo pritegnili članice, ki so nekoč že delovale kot mladinke, vsaka od njih pa je s seboj pripeljala še koga. Presenečenje je bilo popolno, ko smo ugotovili, da lahko sestavimo dve enoti. Z neverjetnim elanom so se pričele priprave na tekmovanje GZ Mislinjske doline, od koder sta se obe ekipi vrnili s pokalom. Kar nekaj let smo delovale v enaki sestavi in bile zelo uspešne. Po naših začetkih se je tudi v drugih društvih znotraj Gasilske zveze Mislinjske doline sprožila verižna reakcija sestavljanja ženskih ekip. Zaradi konkurenčnosti mlajših tekmovalk smo morali tudi mi ekipi pomladiti. Trenutno delujeta dve ekipi, ekipa članic B in mlada ekipa članic A.

Poskrbeli smo, da so se članice lahko izobraževale. Večina tekmovalk ima opravljen tečaj za gasilca, nekaj pa jih ima opravljene tudi tečaje za višje čine in za kar nekaj specialnosti. Ponosni smo, da imamo dve članici, ki sta opravili po mnenju marsikaterega operativca najtežjo specialnost nosilca izolirnega dihalnega aparata.

Poleg tekmovanj se članice vsako leto pridružimo društveni taktični vaji. Leta 2008 smo v Gasilski zvezi Mislinjske doline pričeli z organizacijo in izvedbo vsakoletnih taktičnih vaj za članice. Prvo taktično vajo (gozdno-travniški požar) smo pripravili v našem društvu, in sicer v Mislinjski Dobravi, na območju, kjer danes stoji Kocerod. Vaje so se udeležile članice iz vseh društev v Gasilski zvezi Mislinjske doline z vsemi razpoložljivimi vozili in dodatno opremo ter zelo suvereno opravile svojo nalogo. Podobnih vaj, seveda v organizaciji drugih društev, se rade udeležujemo vsako leto.

Sodelujemo tudi pri mentorstvu naše mladine, ki jo skupaj s člani pripravljamo na tekmovanja v gasilskih veščinah, kvizu ali orientaciji. Smo tudi spremljevalke na različnih dejavnostih mladih, kjer predvsem pionirjem velikokrat nadomeščamo mamice in obrišemo kakšno solzo.

Članice smo aktivne v upravnem odboru društva, zadnja leta pa tudi v upravnem odboru Gasilske zveze Mislinjske doline. Udeležujemo se posvetov in srečanj članic koroškega gasilskega območja ter izobraževanj in posvetov Gasilske zveze Slovenije. V društvu smo prisotne pri organizaciji in izvedbi občnega zbora, pustovanja, vsakoletnega tekmovanja in vrtne veselice, poskrbimo pa tudi, da se lahko na strokovnih ekskurzijah in drugih druženjih malo posladkamo.

gzmd logo

Gasilci iz Turiške vasi poleg zaščitne in gasilske opreme na intervencijah, uporabljamo tudi piškotke, ki so namenjeni boljšemu delovanju te spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska izboljšujemo spletno stran. Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo piškotkov.